sobota, 29 czerwca 2013

Szarlotka z lodami

Powinienem to zamieścić wcześniej, bo to nie jest typowy zestaw ciast, który leży sobie i czeka, aż łaskawie podejdzie do niego ktoś, komu akurat przyszło na to ochota. Podaje się to w określonym momencie, bo szarlotka musi być ciepła, a lody zimne. Nigdy na odwrót jak z kwasem i wodą. 
Przyjęło się, że szarlotka jest z jabłek. W rzeczywistości to rodzaj ciasta kruchego z owocami. O różnych opcjach zarówno co do pierwszego jak i drugich :) Powszechnie uważa się, ze nazwa pochodzi od pewnej carycy. Oczywiście Charlotty, a nie Katarzyny :)
Na zdjęciu szarlotka z lodami, wyglądająca dokładnie tak jak wygląda, nic bardziej nic mniej, leżącą cholernie daleko od idei food porn :)

Składniki:
Lody:
mleko kokosowe w puszce
cukier puder

Szarlotka (duża prostokątna blacha)
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna do pieczenia
1 kg jabłek
kilka brzoskwiń
rodzynki



Wykonanie:
Mleko kokosowe wlewamy do pojemnika i wsadzamy do lodówki na całą noc. Kiedy oddzieli się tak zwana śmietanka miksujemy ją z cukrem pudrem i wsadzamy na kilka godzin do zamrażarki, ale nie na zbyt długo, żeby się nie zbryliło.
Jabłka i brzoskwinie obieramy i trzemy. Dodajemy rodzynek i ewentualnych przypraw korzennych. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dzielimy na dwie części. Jedną sypiemy na blachę. Przykrywamy warstwą ulubionych owoców i sypiemy kolejną warstwę. Margarynę kroimy lub trzemy na tarce i kładziemy na wierzch. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.




Akcja lodowa 2013

2 komentarze:

  1. Szarlotka z lodami :) Brzmi bardzo klasycznie.
    Świetnie zrobiona. Aż ślinka cieknie!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń