poniedziałek, 1 lipca 2013

Truskawki w czekoladzie z kolorowym pieprzem

To jak postrzegamy smak i zapach warzyw lub owoców zależy od substancji zawartych w komórkach, z których są zbudowane. Pewne substancje wydzielają się mocniej, inne słabiej. Możemy im zawsze pomóc i taką rolę pełni w przypadku truskawek pieprz.
Danie proste w wykonaniu, ale ciekawe w smaku.

Składniki:
truskawki
gorzka czekolada
pieprz kolorowy mielony


Wykonanie:
Truskawki przygotowujemy do spożycia. ta czynność zazwyczaj zawiera mycie i usunięcie szypułek. 
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu znajdującym się w większym naczyniu z gorącą wodą. Inaczej łatwo byśmy przypalili. Tak zwana kąpiel wodna.
Truskawki moczymy w gorącej czekoladzie, a następnie obsypujemy pieprzem.


LET'S EAT STRAWBERRIESOrganizator: vimari

Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialkiDesery z truskawkami

7 komentarzy:

  1. mmm...jak z galerii sztuki, truskawkowa instalacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś na kształt choinki - symbol życia :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie mój niestety, bo opracowany naukowo :)

      Usuń
  3. Chcę takie na moim weselu! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Że też właśnie wszystkie truskawki wrzuciłam do szejka :(
    Spróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń