To jak postrzegamy smak i zapach warzyw lub owoców zależy od substancji zawartych w komórkach, z których są zbudowane. Pewne substancje wydzielają się mocniej, inne słabiej. Możemy im zawsze pomóc i taką rolę pełni w przypadku truskawek pieprz.
Danie proste w wykonaniu, ale ciekawe w smaku.
Składniki:
truskawki
gorzka czekolada
pieprz kolorowy mielony
Wykonanie:
Truskawki przygotowujemy do spożycia. ta czynność zazwyczaj zawiera mycie i usunięcie szypułek.
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu znajdującym się w większym naczyniu z gorącą wodą. Inaczej łatwo byśmy przypalili. Tak zwana kąpiel wodna.
Truskawki moczymy w gorącej czekoladzie, a następnie obsypujemy pieprzem.
Organizator: vimari
mmm...jak z galerii sztuki, truskawkowa instalacja.
OdpowiedzUsuńCoś na kształt choinki - symbol życia :)
Usuńświteny pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuńNie mój niestety, bo opracowany naukowo :)
UsuńChcę takie na moim weselu! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Że też właśnie wszystkie truskawki wrzuciłam do szejka :(
OdpowiedzUsuńSpróbuję następnym razem :)
Na szczęście jeszcze są :)
Usuń