czwartek, 27 czerwca 2013

Pulpety w sosie cydrowym

Pulpety - kulki z pulpy, miazgi czyli. Sos prosty, ale ciekawy w smaku. Przypomina mi okres, kiedy za studenckich czasów pojechałem do Londynu. Najtańszym alkoholem dostępnym na rynku był Cider, więc był najlepszym sposobem na dobrą imprezę. Gin z hipermarketu z białą etykietką też był tani, bo pewnie dotowany przez królową, ale ostro się potem odbijało sosną, bo przecież nie jałowcem. W każdym razie ten sos przypomniał mi smak cydru - drożdże plus jabłka.

Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
pół torebki kaszy gryczanej
bułka tarta
drożdże
sok jabłkowy


Wykonanie:
Z fasoli odlewamy zalewę i miksujemy ziarna na jednolitą masę. Może być mniej jednolita.Dodajemy kaszę gryczaną i trochę bułki tartej, bo coś nam musi w miarę związać masę. Toczymy małe kulki i smażymy.
Drożdże kruszymy i smażymy na patelni aż się rozpuszczą. Dolewamy trochę soku jabłkowego. Pamiętajmy o tym, że jak ostygnie to zacznie gęstnieć, a sos podajemy na zimno.


Zainspiruj się kaszą!

4 komentarze: