czwartek, 1 sierpnia 2013

Sałatka kebab

Z cyklu sałatki młodzieżowe. Uwielbiane na spotkaniach rodzinnych przez młodsze pokolenie wychowane na fast foodach. Zwłaszcza tych zeuropenizowanych :) Możemy załadować do bułki, a właściwie ćwiartką tureckiego chleba albo zjeść z kajzerką tudzież kromką chleba. Albo na bogato - bez mąki :)
Sałatka istnieje w wielu wersjach zarówno pod względem składników jak i ich ułożenia. U mnie wersja wymieszana, czytaj: oszczędzająca czas :)
Sałatka miała swoje przysłowiowe 5 minut (bo w praktyce dużo więcej) na pewnym urodzinowym grillu, który nie najlepiej skończył się dla jednego z uczestników, ale dzięki temu nie skończyło się to źle dla kogo innego :)

Składniki:

krajanka sojowa
przyprawa do kebaba
sałata lodowa
kukurydza konserwowa
papryka (najlepiej 3 kolory)
tofu
ketchup



Wykonanie:
Tofu miksujemy z wodą i dodajemy ketchupu. Doprawiamy do smaku i mamy sos.
Krajankę gotujemy, mieszamy z przyprawą do kebaba i smażymy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko mieszamy i czekamy aż się "przegryzie"


1 komentarz: