Żeby nie było teraz tort w moim wykonaniu. Wysublimowane połączenie czekolady, marcepana i pomarańczy :) Ile zrobimy warstw zależy od tego jak wiele ich upieczemy. Podaje przepis na dwie przełożone jedną warstwą kremu.
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 2 szklanki kaszy manny
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- wódka ( ja dałem 50 ml, ale może ktoś lubi więcej)
- aromat do ciast migdałowy, albo nawet dwa
Polewa
- cukier puder
- sok pomarańczowy
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i 45 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na pół w połowie wysokości.
Podobnie ugniatamy ze sobą wszystkie składniki kremu, który nakładamy na dolny krążek ciasta i kładziemy na nim drugi.
Mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowy żeby powstał gęsty lukier, którym polewamy tort na wierzchu.
Marcepan nie marcepanowy-to dopiero sztuka :D
OdpowiedzUsuńMarcepanowy, smak, Jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMożna pominąć wódkę całkowicie? czy ją trzeba zastapić innym płynem? może wystarczy woda?
OdpowiedzUsuńMyślę, że może być woda, choć ucierpią walory smakowe.
Usuń2 szklanki kaszy manny - to jest już ugotowanej tak?
OdpowiedzUsuńSuchej
UsuńA gdzie tu marcepan?
OdpowiedzUsuńNie ma. To nie tort z marcepanem tylko tort marcepanowy -> o smaku marcepana -> ze sztucznym marcepanem.
Usuńna jakiej wielkosci blaszke jest przepis ?
OdpowiedzUsuń26 cm
Usuń