wtorek, 14 maja 2013

Tort marcepanowy

Żeby nie było teraz tort w moim wykonaniu. Wysublimowane połączenie czekolady, marcepana i pomarańczy :) Ile zrobimy warstw zależy od tego jak wiele ich upieczemy. Podaje przepis na dwie przełożone jedną warstwą kremu. 


Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
- 2 szklanki kaszy manny
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- wódka ( ja dałem 50 ml, ale może ktoś lubi więcej)
- aromat do ciast migdałowy, albo nawet dwa

Polewa
- cukier puder
- sok pomarańczowy


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i 45 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na pół w połowie wysokości.
Podobnie ugniatamy ze sobą wszystkie składniki kremu, który nakładamy na dolny krążek ciasta i kładziemy na nim drugi. 
Mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowy żeby powstał gęsty lukier, którym polewamy tort na wierzchu.


11 komentarzy:

  1. Marcepan nie marcepanowy-to dopiero sztuka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepanowy, smak, Jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można pominąć wódkę całkowicie? czy ją trzeba zastapić innym płynem? może wystarczy woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może być woda, choć ucierpią walory smakowe.

      Usuń
  5. 2 szklanki kaszy manny - to jest już ugotowanej tak?

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie tu marcepan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma. To nie tort z marcepanem tylko tort marcepanowy -> o smaku marcepana -> ze sztucznym marcepanem.

      Usuń
  7. na jakiej wielkosci blaszke jest przepis ?

    OdpowiedzUsuń