środa, 8 maja 2013

Kartacze w sosie śliwkowym z frytkami warzywnymi

Lub cepeliny, lub didžkukuliai. Danie z Litwy o wspólnym mianowniku jakim są ziemniaki, ale o wielu nadzieniach. W moim przypadku groszek, który swoim kształtem najlepiej pasuje do nazwy :) Wtedy zrobiłem z sosem śliwkowym, ale dziś zrobiłbym z truskawkowym ;)

Składniki:
 - ziemniaki
 - mąka ziemniaczana
 - otręby
 - groszek konserwowy
 - mąka kukurydziana
 - powidła śliwkowe
 - seler
 - marchewka

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odsączamy i studzimy. Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i otrębów, i ugniatamy aby uzyskać zwarte ciasto. Formujemy owalne kształty, które nadziewamy groszkiem i wrzucamy do gotujacej wody.
Podsmażamy odrobinę mąki na oleju, stopniowo dodajemy wody, aż do uzyskania satysfakcjonującej gęstości. To będzie nasz sos, ale dopiero wtedy kiedy dodamy do niego powideł.
Marchewkę i seler kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju.
Kartacze podajemy w towarzystwie frytek polane sosem śliwkowym.
Z mąki, ale... bez pszenicy

2 komentarze:

  1. bardzo fajne danie :) muszę spróbować, to mówisz że z sosem truskawkowym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z idea doboru smaków. Naukowo udowodnione. Pasuje do groszku :)

      Usuń