czwartek, 16 maja 2013

Odwrócone ciasto ananasowe

Według google przepis propagowany przez pewną brytyjska dziennikarkę. Ja szperając po zagranicznych stronach znalazłem wegańska wersję. trochę zmodyfikowałem i oto jest. Ciasto proste i szybkie a jednocześnie efektowne i smaczne. Zrobiłem w okrągłej torownicy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zrobić w prostokątnej.


Składniki:

Spód/góra
- ananas w puszcze (plasterki)
- 3/4 kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- czarne oliwki

Góra/spód
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka sojowego
- aromat rumowy 


Wykonanie:
W rondlu rozpuścić margarynę i wymieszać z cukrem. Wylać do tortownicy, ułożyć na tym plasterki ananasa, a w środek każdego czarną oliwkę.
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki i wylewamy na spód, który będzie kiedyś górą. Pieczemy jakieś 45-50 min w temperaturze 180 stopni. 
Po wyjęciu z piekarnika radzę poczekać aż ostygnie, a następnie wyjąć z tortownicy i położyć, tak aby ananasy były na górze.
Sic erunt novissimi primi, et primi novissimi

 
Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze: