wtorek, 7 maja 2013

Zupa pomidorowa, pomarańczowo-mandarynkowa

Ruszamy z kolejną wersją menu. Jako, że ciągle wersja tradycyjna to zaczniemy tradycyjnie od zupy. Możemy zrobić wywar z warzyw lub, tak jak ja, użyć kostki warzywnej. Posiłkujemy się trochę ideą foodpairing :) Na weselu jest tyle osób, że na pewno znajdą się zarówno zwolennicy makaronu, jak i ci, którzy preferują w zupie pomidorowej ryż. Aby zadowolić i jednych i drugich użyjemy makaronu ryżowego:)

Składniki:
 - kostka warzywna
 - pomidory w puszce
 - marchewka
 - sok pomarańczowo-mandarynkowy
 - tymianek
 - przyprawy do smak
 - makaron ryżowy


Wykonanie:
Marchewkę pokroić na paski, wszak żadna zupa pomidorowa nie może być bez marchewki :) Wrzucamy ją do gotującego bulionu i czekamy aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki. Powinny się rozgotować, ale możemy sobie pomóc co najmniej widelcem o ile nie blenderem. Dodajemy trochę soku. Ilość zależy od tego jaki efekt smakowy chcemy uzyskać. Całość dopełniamy słuszną ilością tymianku. Makaron przygotowujemy osobno.


Zielnik Kuchenny 2013

Wegańska zupa latem!Organizator: miszmasz

4 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie spróbuję, wydaje się być świetnym przepisem na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorąc pod uwagę dostępność pomidorowych pomidorów, którymi można zastąpić te w puszce to na pewno :)

      Usuń
  3. Kostki warzywne zawierają dodatek o nazwie 5'-rybonukleotydy disodowe (E365), który może (nie musi) być wytwarzany z ryb (lub wodorostów). Producenci na opakowaniach nie określają której wersji E365 użyli. Radzę więc uważać na to.

    OdpowiedzUsuń