czwartek, 16 maja 2013

Tarta kawowa

Na pobudzenie, bo w sumie to sama kawa, trochę mąki no i czosnek na ukrwienie :) Zapytacie co robi czosnek w kawie? Współgra :) Spróbujcie. Wiadomo, że im chłodniej tym lepiej, ale forma utrzymuje się w pokojowej temperaturze. Prawie się nie piecze bo pieczemy tylko spód.

Składniki:

- kawa rozpuszczalna
- 2 szklanki mąki
- margaryna
- cukier
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka czosnku suszonego
- 2 szklanki wody
- prażone ziarenka kawy w czekoladzie
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- mleko roślinne


Wykonanie:
Z margaryny, mąki, kilku łyżeczek cukru i kawy, dodając proszku do pieczenia ugniatamy spód. Dodajemy łyżkę czosnku do smaku. Wkładamy w tortownicy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. 10 minut powinno wystarczyć.
W garnku gotujemy wodę i dodajemy 4 łyżki kawy. Dodajemy taką ilość mleka i cukru jaka nam się podoba. Do połowy szklanki zimnej wody sypiemy mąkę ziemniaczaną i tak przygotowany płyn wlewamy do kawy energicznie mieszając. Kiedy zgęstnieje wsypujemy ziarna kawy i mieszamy. Czekolada się nam rozpuści ale chodziło nam o kawę :) Wlewamy masę na ostudzony spód i schładzamy.

4 komentarze: