piątek, 17 maja 2013

Sernik wegański

fiksacja funkcjonalna (ang. functional fixedness), nieumiejętność dostrzeżenia nowego użycia obiektu skojarzonego uprzednio z jakimś innym celem; wpływa szkodliwie na rozwiązywanie problemów i twórczość.
źródło: Słownik - Wydawnictwo naukowe PWN
Kiedy słyszymy sernik, kojarzymy, ze jest z sera. Nie wysilając się w prostej linii staramy się zastąpić twaróg serem sojowym. SER=SER. Moje zdanie jest takie. Wrzucanie tofu do sernika jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto! Istnieje surowiec, któremu została w naszym kraju przyporządkowana rola zapychacza (bo np. we Francji jest on warzywem :) ), który doskonale nadaje się do stworzenia wegańskiej wersji sernika. Mowa o ziemniakach. Oczywiście szukamy odmian o barwie jak najbardziej zbliżonej do bieli. Pomysł w cale nie jest nowy, bo ziemniak jest bardzo częstym składnikiem masy serowej, używanej przy przemysłowej produkcji serników. Niejednokrotnie w bardzo zaskakujących proporcjach :)

Składniki:

Spód
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao

Masa
- 2 kg ziemniaków
- budyń śmietankowy
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 lub 3 szklanki cukru (jak kto lubi)
- 2 cytryny

Polewa
- gorzka czekolada
- płatki migdałów


Wykonanie:
Składniki na spód mieszamy ze sobą, wykładamy tortownicę i pieczemy 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po odlaniu wody wsypujemy cukier i ugniatamy. Dodajemy wszystko oprócz cytryn cały czas ugniatając żeby nie było kawałków ziemniaka. Z cytryn wyciskamy sok i dodajemy do masy. Taka stara wegańska sztuczka, dzięki której imitujemy kwaskowaty smak twarogu. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z podpieczonym spodem i wkładamy do piekarnika, który ciągle jest nagrzany, na 45 min.
Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków
Czekoladę rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej. polewamy nią ciasto i posypujemy płatkami migdałów.

17 komentarzy:

  1. moja mama jak piecze swój klasyczny sernik dodaje kilka ziemniaków do masy serowej... jest wtedy delikatniejszy i bardziej puszysty.. Także- ja jestem na tak :D Twój przepis wygląda intrygująco i z chęcią przetestuję :)
    btw. we Włoszech ziemniak jest takim samym dodatkiem do obiadu jak cukinia czy fasolka... Włosi nie są w stanie zrozumieć, jak można jeść ziemniaki 'dodatkowo' do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z ziemniaków zamiast sera, hmm całkiem ciekawy pomysł. Podoba mi się :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowy ten Kucharzyna, ziemniaki w cieście znam, zamiast sera nie.
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo intrygujący przepis, chętnie skosztowałabym takie sernika. Jestem wielką miłośniczką serników i ten smak mógłby mnie pozytywnie zaskoczyć.
    Dziękuję za udział w mojej akcji,
    pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahah „stara wegańska sztuczka” :) Bardzo podoba mi się Twój blog, pomysły i dystans :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale odlot! muszę wypróbować! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można do ciasta dodać brzoskwinie? Nie spowoduje to jakiegoś problemu z gęstością?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam inne pytanie-czy zamiast margaryny można dać olej? Ile mniej więcej powinno wystarczyć? pozdr!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak. Margaryna po zaschnięciu jest twardsza, ale są tacy co robią z olejem.

      Usuń
    2. chyba zrobię test pod tytułem olej + olej kokosowy :]

      Usuń
  10. Brzmi dobrze wypróbuję na dzieciach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. budyń wsypujemy czy najpierw robimy z mlekiem??

    OdpowiedzUsuń
  12. ło matulu, ale czad! lece do garow i produkuje......:) pewnie jak zwykle nie uda sie tocka w tocke, ale jak mi wyjdzie to powolujac sie na Twoja recepture, wstawie u siebie. OK?

    OdpowiedzUsuń