wtorek, 9 kwietnia 2013

Krokiety z barszczem

Może się tak jednak zdarzyć, że ktoś nie lubi flaków, bo np. się brzydzi :) Dla kogoś takiego inna propozycja. Równie klasyczne połączenie. Podobnie jak w przypadku rosołu barszcz można zrobić na szybko lub wykwintnie :) Ta druga opcja przewiduje robienie wywaru z warzyw i buraków, niemniej jednak o tej porze goście już będą w takim stanie, że nie dostrzegą różnicy, dlatego ja użyłem bulionu z kostki i koncentratu buraczanego.

Składniki:
 - kapusta kiszona
 - pieczarki
 - cebula
 - mąka
 - koncentrat buraczany
 - kostka warzywna

Wykonanie:
Pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy razem. Dodajemy pokrojonej kiszonej kapusty i jeszcze chwilę smażymy. Do mąki dodajemy wody aby powstało nam lejące się ciasto. Smażymy z niego naleśniki - tylko cienkie! Nakładamy do środka farszu z kapusty i zawijamy. Możemy panierować w cieście i bułce tartej, ale wystarczy, że umoczymy tylko w miejscu w którym stykają się dwa końce i usmażymy żeby się skleiły. 
Jeszcze barszcz. Do gotującej się wody dodajemy kostki warzywne i koncentrat z buraków. Gotujemy chwilę i podajemy.

2 komentarze:

  1. Śmiem twierdzić,że nie chodzi o to czy goście będą już na tyle sponiewierani, że dostrzegą różnicę - chodzi o pewnego rodzaju uczciwość i profesjonalizm no i oczywiście o smak barszczu - a gdzie przyprawy, listek laurowy, pieprz, majeranek, czosnek, no gdzie?
    o porządnym bulionie nie wspomnę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiem twierdzić, (nie idąc tak daleko jak teoria o narzędziach i telekinezie), że pewnego rodzaju specjalizacja lub brak nauki praktycznych umiejętności albo sam już nie wiem co jeszcze powoduje w ludziach pewien rodzaj upośledzenia. Objawia się to brakiem umiejętności używania narzędzi domowych, a co istotne w tym wypadku, jak nie pokażesz paluszkiem co i ile dokładnie to przepis nie wyjdzie:) Dlatego jak ktoś dostanie do ręki przedwojenną książkę kucharską to leży i kwiczy. Przyprawy to każdego indywidualna sprawa. Ja osobiście dodaje swoje, a ile to sam nie wiem. Jak komuś mało to często ma na stole.
      Uczciwość, pewnie, można dlatego podałem inne opcje. Ma człowiek wybór nad włożeniem pracy i serca czy masówką. Oceni czy warto, czy ktoś doceni itp :)

      Usuń