wtorek, 9 kwietnia 2013

Bigos z borowikami

Jedno z prostszych i zarazem bardziej popularnych dań na wielkich spędach. Oryginalnie określane jako danie mięsne, a nie kapuściane. Niemniej jednak o dużej zawartości kapusty i tą cechę wykorzystam w jego wegańskiej wersji. Kapusta, która miała tylko wzbogacić smak mięsa, sama zostanie wzbogacona aromatycznymi grzybami i "kiełbasą".

Składniki:
 - kapusta kiszona
 - suszone borowiki
 - kiełbasa roślinna wędzona
 - koncentrat pomidorowy
 - cebula
 - przyprawy

Wykonanie:
Borowiki zalać gorącą wodą i poczekać aż nasiąkną. Kapustę pokroić, wrzucić do garnka z wodą i gotować. Kiedy zmięknie dodać grzybów razem z wodą w której się moczyły. Dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę kiełbasę i przyprawy. Całość gotować jak długo się da:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz