czwartek, 10 października 2013

Kaczka w winogronach i risotto z podgrzybkami

Danie łatwe i przyjemne, a jednocześnie efektowne choć większość tego efektu to zaleta gotowej kaczki. Zaletą jest też burza smaków atakująca jamę ustną, gdyż mamy ich w jednym daniu całkiem sporo i to zupełnie od siebie różnych. Podstawą jest niestety kaczka z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć czegoś zupełnie innego. Bądźcie kreatywni :)

Składniki:

kaczka sejtanowa w puszce
oliwa
czerwone winogrona
czerwone półsłodkie wino
ryż
zioła
świeże leśne grzyby




Wykonanie:
Kaczkę podsmażamy na oliwie i dodajemy wypestkowane połówki winogron. Podlewamy winem i trochę dusimy.
Do ryżu dodajemy dodajemy wody w stosunku 2 : 1. Gotujemy cały czas mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy bazylię i formujemy na dowolne kształty najlepiej za pomocą jakiś foremek.
Grzyby myjemy i podsmażamy na oliwie. Najlepiej w całości co jest polecane przez kuchennych celebrytów :) Polewamy takim sosem risotto.

5 komentarzy:

  1. Szczerze? Wygląda jak coś co zostaje po sekcji zwłok... i na to coś się defekuje.

    Wege z tej strony, ale na bogów/ewolucję (niewłaściwe skreślić) niech te żarcie wygląda jak żarcie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekarz — psycholog, bada żołnierza.
      — Co to jest? pyta się rysując kółko.
      — Goła baba.
      — A to? — rysuje kwadrat.
      — Goła baba. ,
      — A to? — rysuje trójkąt.
      — Goła baba.
      — Szeregowy, wy jesteście zboczeni!
      — Ja!? A kto mi te gołe baby rysował?

      Usuń
  2. Fakt wygląda małoapetycznie, ale mam nadzieję że smakują lepiej :D Mam taką puchę wegańskiej kaczki i zamierzam wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no OK, ale poważnie. Jaki kolor ma mieć kaczka z grzybami i czerwonymi winogronami? Niebieski ?:)
      http://1.bp.blogspot.com/-EE-roCgo0Yc/Tw0uLPNZrYI/AAAAAAAAGMo/uVBMFBWhNJM/s320/IMG_1801.JPG to wygląda apetycznie? A wiecie ile kosztuje ?:)

      Usuń