piątek, 30 maja 2014

Founde jesienne też wegańskie

W książeczce z przepisami, którą otrzymałem w komplecie z zestawem do founde był pewien nowatorski przepis zwany founde leśnym. Jego nowatorskie podejście polega na użycia grzybów zamiast kawałków chleba. Grzyby kojarzą mi się z jesienią dlatego postanowiłem sporządzić danie z typowo jesiennych składników, a aura za oknem dodaje klimatu :) Dynia daje nam bardzo ładny kolor. Ziemniaki doskonale zagęszczają. Tylko samo w sobie będzie to trochę mdłe. Dlatego niezastąpione będzie coś mocne w smaku. Albo ocet winny, albo wino wytrawne.

małe pieczarki
0,5 kg dyni
0,5 kg ziemniaków
ocet winny lub wino do smaku
jak komuś mało to jeszcze sól


Pieczarki można jeść na surowo, ale ja podsmażyłem.
Dynie i ziemniaki gotujemy z tym, że lepiej osobno, bo, jak to w życiu często bywa, mają różne czasy dochodzenia. W każdym razie miksujemy już razem jak tylko zmiękną. Radzę zostawić trochę wody, bo to jednak ma się lać. Doprawiamy do smaku. Nabijamy grzyby na pal, moczymy i zjadamy.
Wymagająca dieta

1 komentarz: