środa, 24 grudnia 2014

Candle salad czyli wpis świąteczny.

Ten dzień każdy obchodzi inaczej, chrześcijanie świętują narodziny Jezusa, a ci co byli tu przed nimi zimowe przesilenie. Tego dnia zwierzęta mówią ludzkim głosem, (niestety, to nie one mówią, ale przemawiają przez nie zmarli), a antykomuniści zarzynają karpie zgodnie z komunistycznym hasłem z 1947 roku :)
Jako, że święto związane jest ze światłem, to jednym z symboli tego dnia jest świeczka. Znalazłem 100-letni przepis na candle salad, po naszemu sałatka świeczka. Idealny żeby zrobić go z dziećmi co zostało docenione w 1953 przy okazji książki "Betty Crocker's Cook Book for Boys and Girls". Dzięki tej potrawie święta z Waszymi pociechami będą ciekawsze.

banan
plaster ananasa
budyń lub jogurt
rodzynka lub żurawina


Plaster ananasa, najlepiej taki z dziurką kładziemy na talerzu. Banana obieramy, kroimy na pół i umieszczamy na plastrze. Jeśli mamy taki z dziurką to będzie prościej. Umieszczamy na czubku trochę budyniu lub jogurtu, żeby spłynął jak wosk. Dzięki temu nasza ulubiona bakalia, którą umieścimy na czubku będzie się lepiej trzymać :)
Świąteczne słodkości!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis ;) A sam wpis z lekką nutką ironii :D

    OdpowiedzUsuń