Ruszamy z kolejną wersją menu. Jako, że ciągle wersja tradycyjna to zaczniemy tradycyjnie od zupy. Możemy zrobić wywar z warzyw lub, tak jak ja, użyć kostki warzywnej. Posiłkujemy się trochę ideą foodpairing :) Na weselu jest tyle osób, że na pewno znajdą się zarówno zwolennicy makaronu, jak i ci, którzy preferują w zupie pomidorowej ryż. Aby zadowolić i jednych i drugich użyjemy makaronu ryżowego:)
Składniki:
- kostka warzywna
- pomidory w puszce
- marchewka
- sok pomarańczowo-mandarynkowy
- tymianek
- przyprawy do smak
- makaron ryżowy
- makaron ryżowy
Wykonanie:
Marchewkę pokroić na paski, wszak żadna zupa pomidorowa nie może być bez marchewki :) Wrzucamy ją do gotującego bulionu i czekamy aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki. Powinny się rozgotować, ale możemy sobie pomóc co najmniej widelcem o ile nie blenderem. Dodajemy trochę soku. Ilość zależy od tego jaki efekt smakowy chcemy uzyskać. Całość dopełniamy słuszną ilością tymianku. Makaron przygotowujemy osobno.
Organizator: miszmasz
Świetne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Zdecydowanie spróbuję, wydaje się być świetnym przepisem na lato :-)
OdpowiedzUsuńBiorąc pod uwagę dostępność pomidorowych pomidorów, którymi można zastąpić te w puszce to na pewno :)
UsuńKostki warzywne zawierają dodatek o nazwie 5'-rybonukleotydy disodowe (E365), który może (nie musi) być wytwarzany z ryb (lub wodorostów). Producenci na opakowaniach nie określają której wersji E365 użyli. Radzę więc uważać na to.
OdpowiedzUsuń