To nazwa potoczna. W Polsce znane jako wężymord, w Niemczech czarny korzeń, a z hiszpańskiego skorzonera. Ostatnio coraz bardziej popularna w naszym kraju po długiej przerwie. rośnie nawet dziko, także teoretycznie można sobie samemu nazbierać. Choć z punktu widzenia systematyki ze szparagami niewiele mają wspólnego są podobne w smaku, choć bardziej delikatne, mniej łykowate i znacznie bardziej sycące. Moim zdaniem o wiele bardziej wartościowe i niedoceniane.
Składniki:
- mąka
- chrzan tarty
- skorzonera (ja kupiłem już pokrojoną w słoiku)
- ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w ósemki, posypujemy obficie przyprawą, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika na 150 stopni i zaglądać co jakiś czas.
Mąkę lekko podsmażamy i dolewamy wody i mieszamy. Dolewamy taką ilość aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodać chrzanu i wymieszać.
Jeśli używamy czarnego korzenia ze słoika to tylko lekko obgotowujemy. W innym przypadku obieramy, kroimy i gotujemy aż będą miękkie.
Kładziemy na talerz w towarzystwie ziemniaków i polewamy sosem.
Organizator: awodwanrazc
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKomentarz został usunięty nie ze względu na cenzurę, gdyż autor daleki jest od takich praktyk, ale ze względu na umieszczenie w jego treści linku, którego opis wprowadzał w błąd użytkowników. Kwestie zamieszczenia reklam na blogu proszę poruszać bezpośrednio z autorami.
Usuń