czwartek, 9 maja 2013

Zimowe szparagi w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami

To nazwa potoczna. W Polsce znane jako wężymord, w Niemczech czarny korzeń, a z hiszpańskiego skorzonera. Ostatnio coraz bardziej popularna w naszym kraju po długiej przerwie. rośnie nawet dziko, także teoretycznie można sobie samemu nazbierać. Choć z punktu widzenia systematyki ze szparagami niewiele mają wspólnego są podobne w smaku, choć bardziej delikatne, mniej łykowate i znacznie bardziej sycące. Moim zdaniem o wiele bardziej wartościowe i niedoceniane.

Składniki:
 - mąka
 - chrzan tarty
 - skorzonera (ja kupiłem już pokrojoną w słoiku)
 - ziemniaki
 - przyprawa do ziemniaków

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w ósemki, posypujemy obficie przyprawą, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika na 150 stopni i zaglądać co jakiś czas.
Mąkę lekko podsmażamy i dolewamy wody i mieszamy. Dolewamy taką ilość aby uzyskać interesującą nas konsystencję. Dodać chrzanu i wymieszać.
Jeśli używamy czarnego korzenia ze słoika to tylko lekko obgotowujemy. W innym przypadku obieramy, kroimy i gotujemy aż będą miękkie.
Kładziemy na talerz w towarzystwie ziemniaków i polewamy sosem.



Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz został usunięty nie ze względu na cenzurę, gdyż autor daleki jest od takich praktyk, ale ze względu na umieszczenie w jego treści linku, którego opis wprowadzał w błąd użytkowników. Kwestie zamieszczenia reklam na blogu proszę poruszać bezpośrednio z autorami.

      Usuń