Lub cepeliny, lub didžkukuliai. Danie z Litwy o wspólnym mianowniku jakim są ziemniaki, ale o wielu nadzieniach. W moim przypadku groszek, który swoim kształtem najlepiej pasuje do nazwy :) Wtedy zrobiłem z sosem śliwkowym, ale dziś zrobiłbym z truskawkowym ;)
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- otręby
- groszek konserwowy
- mąka kukurydziana
- powidła śliwkowe
- seler
- marchewka
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odsączamy i studzimy. Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i otrębów, i ugniatamy aby uzyskać zwarte ciasto. Formujemy owalne kształty, które nadziewamy groszkiem i wrzucamy do gotujacej wody.
Podsmażamy odrobinę mąki na oleju, stopniowo dodajemy wody, aż do uzyskania satysfakcjonującej gęstości. To będzie nasz sos, ale dopiero wtedy kiedy dodamy do niego powideł.
Marchewkę i seler kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju.
Kartacze podajemy w towarzystwie frytek polane sosem śliwkowym.
bardzo fajne danie :) muszę spróbować, to mówisz że z sosem truskawkowym :D
OdpowiedzUsuńZgodnie z idea doboru smaków. Naukowo udowodnione. Pasuje do groszku :)
Usuń