piątek, 6 grudnia 2013

Wegańska "jajecznica z boczkiem"

Przepis bardzo znany i lubiany zarówno przez tych, którzy jajek nie jedzą, a także przez tych, którzy jedzą, ale uda im się to podać nie mówiąc z czego dokładnie to jest zrobione :) Ze względu na strukturę stosunkowo dobry zamiennik. Nie podrabiałem jeszcze jajecznicy z tzw. „glutem” (na rzadko) choć może mąka z tapioki załatwiłaby tą sprawę. Chętnie przyjmę sugestie. W każdym razie wartościowa porcja z samego rana plus koniecznie jakieś pieczywo.

tofu
tempeh wędzony
cebula
kurkuma
czarna sól


Tempeh kroimy w małe kostki i podsmażamy. Dodajemy pokrojonej drobno cebuli i dalej smażymy. Dorzucamy tofu gnieciemy i smażymy. Dosypujemy kurkumy dla koloru i czarnej soli dla smaku jajka.

2 komentarze: