Dalej ciągniemy temat śniadań (tak tak, pad thai sprzedają głównie rano :) ), w myśl zasady Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi, według której śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Albo jeszcze innej Do południa wszystko wolno co wskazuje na zapotrzebowanie energetyczne:) To jest moje typowe śniadanie czyli pieczywo z czymś tam. Zazwyczaj przed pracą nie mam czasu na nic więcej. Zasada jest taka że musi tam być dość spora ilość węglowodanów oraz białka i koniecznie coś słodkiego : ) Pieczywa sam nie piekę, także podam tu tylko przepisy na to czym je smaruję. I tak zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Groszkowe pesto z pomidorem
groszek konserwowy
oliwa
bazylia
drożdże odżywcze
pomidor
Groszek miksujemy z odrobiną oliwy. Dodajemy trochę drożdży i bazylii do smaku. Na wierzch pomidor, bo pasuje. Może być ketchup, bo ma więcej składników mineralnych i niewątpliwie bardziej pomidorowy smak, ale ma też więcej chemii.
Wegańska pasta z makreli
Wygląda i pachnie bardzo podobnie także uwaga :)
tofu
ogórek kiszony
cebula
olej lniany
przyprawa do ryb
spirulina (opcjonalnie)
Cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Tofu gnieciemy lub miksujemy z olejem, który da nam posmak i zapach tranu, przyprawą do ryb i ewentualnie spiruliną. Z tym ostatnim zalecam ostrożność, bo co prawda wzbogaci nam pastę, zarówno pod kątem odżywczym jak i zapachowym, ale nie może być za bardzo zielona, no bo jak to będzie wyglądało. Dodajemy ogórek z cebulą, trochę soli, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc żeby się przegryzło. Tylko nie bierzcie do pracy !!!
Kanapka z masłem orzechowym, awokado i ekstra piklami
Skąd pomysł na taki zestaw i dlaczego trafił do tematu związanego ze sportami walki? Poza tym, że jest wartościowy, to jeszcze był lubiany przez bohaterów serialu „Wojownicze Żółwie Ninja”. Był on emitowany w polskiej telewizji na początku lat 90-tych. Kto żył w tym czasie to na pewno oglądał, bo nie było jeszcze Internetu i tylko dwa kanały w TV. Sam zestaw pojawił się w sezonie trzecim w odcinku „Pizza by the Shred”.
masło orzechowe
awokado
ogórek kiszony
Pieczywo smarujemy masłem orzechowym, kładziemy na to plasterki awokado, a na nie plasterki kiszonego ogórka.
Wegańska nutella, a właściwie krem czekoladowo owocowy
To jest właśnie ten słodki akcent, którego nie może zabraknąć u mnie przy śniadaniu. Przepis dostałem od Marty, znajomej weganki, a przy tym zawodniczki boksu tajskiego, która obecnie regeneruje się po sobotniej walce :)
powidła śliwkowe
kakao
Powidła tu służą jako masa podstawowa do której dodajemy kakao, które posiada nie tylko walory smakowe, ale i sporo białka i magnezu, wedle uznania. Ja lubię jak oba smaki są wyczuwalne w podobnym stopniu.
Do tego obowiązkowo kawa zbożowa z karobem i mlekiem owsianym :)
Do tego obowiązkowo kawa zbożowa z karobem i mlekiem owsianym :)
smaczne:)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis na pastę z "makreli" :D
OdpowiedzUsuńO matko, ogórek kiszony do masła orzechowego?! Brzmi jak zachcianka kobiety w ciąży :D Ja na kanapkę z masłem orzechowym kładę dżem lub plasterki owoców, najczęściej bananów lub gruszek.
Kiedyś zrobiłem z ciekawości pizzę i byłem naprawdę zaskoczony jak to wszystko do siebie pasuje. Bez ogórka jest zbyt mdłe. Naprawdę wzbogaca ten smak. Żółwie wiedziały co robią :) Spróbuj!
Usuńo, dzięki za powidła z kakao. mam aż dwa słoiki na zimę :)
OdpowiedzUsuń