Tortowa opcja popularnego deseru, któremu przypisuje się właściwości pobudzające, co, patrząc na składniki, nie powinno dziwić. Jak wszystko tam ma oczywiście kilka legend i na bank swoje święto, choć nie wiem kiedy :)
Składniki
Ciasto (1 sztuka)
2 szklanki mąki
szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
1/5 szklanki oleju
1,5 szklanki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
I takie zrobić dwa.
Poncz
kawa
rum
Krem
2 budynie waniliowe
0,5 litra mleka roślinnego
kostka margaryny
kakao
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, wlewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku. 180/45 :)
Nasączamy je mieszanką mocnej kawy i rumu w ilościach zadowalających :)
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale według proporcji podanych w składnikach czyli dwa razy więcej proszku lub dwa razy mnie mleka. Miksujemy razem z margaryną i smarujemy obie warstwy na wierzchu, a następnie obie posypujemy obficie kakao. Kładziemy jedną na drugą i mamy tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz