wtorek, 15 października 2013

Sałatka z rucolą, gruszkami, orzechami i tofu

Dobra, ale do rzeczy :) Tu sałatka, której atutem jest ciekawe połączenie smaków. Użyłem tofu czosnkowego, ale najlepsze to tego byłoby chyba "stinky tofu", którego miałem okazję ostatnio spróbować. Przy okazji stwierdzając, że to nic specjalnego o trochę innym zapachu i o ostrzejszym smaku, bo oglądając filmiki znajdujące się na sieci spodziewałem się czegoś innego :) Sałatka oczywiście z orzechami Włoskimi.

Składniki:

rukola
gruszki
zmielone orzechy włoskie
tofu czosnkowe lub "śmierdzące"
oliwa
ocet balsamiczny


Wykonanie:
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z tofu z tym, że raczej nie będzie trzeba go obierać, a w przypadku tofu "śmierdzącego" to i kroić, bo zazwyczaj jest w słoiku i w kostkach. Rukola przeważnie wymaga tylko umycia. Mieszamy wszystko ze sobą, a w osobnym naczyniu przygotowujemy sos to jest oliwa, ocet i zmielone orzechy. Mieszamy dobrze i polewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz