środa, 23 października 2013

Tarta cukiniowa na owsianym spodzie

Danie szybkie i łatwe, nawet jeśli z pozoru wygląda inaczej. Samo przygotowanie to jakieś 20 min. Spód robiłem na czuja. Tzn jak było za rzadki to dodawałem mąki choć to nie ona miała być bazą tylko płatki owsiane. Wypełnienie włoskie tj. cukinia i polenta, a w zasadzie masa polentowa. Jakbym dobrze poszukał to też bym znalazł jakieś święto :)

Składniki:

płatki owsiane błyskawiczne
margaryna
mąka
cukinia
zioła
kaszka kukurydziana
mleko roślinne


Margarynę rozpuszczamy i dodajemy tyle płatków, żeby nam powstała w miarę gęsta masa. Ewentualnie możemy trochę zagęścić mąką. Wykładamy nią formę i wsypujemy pokrojone w kostkę cukinie.
Przygotowujemy wypełnienie. Do mleka wsypujemy kaszę, aż powstanie nam dość gęsty płyn, dodajemy ziół i zalewamy tym tartę. Pieczemy w piekarniku 180/45.

2 komentarze:

  1. Zapisuję sobie, bo bardzo lubię takie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, a kawałek można zabrać na zajęcia ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń