sobota, 6 kwietnia 2013

Pajdki ze smalcem

Za małe na pajdy, za swojskie na bruschetty dlatego pajdki. Do tego tłuszcz czyli idealny "podkład". Niektórzy wymyślają aby pic olej. Nie trzeba się katować i można to załatwić smaczniej. Do tego, aby poprawić walory smakowe, kiszony ogórek, który ze względu na zawartość witaminy C, przyczynia się do zmniejszenia zawartości wolnych rodników. Jest to równie istotne w czasie spożywania napojów wysokoprocentowych, a właściwie dzień po :)

Składniki:
 - tłuszcz roślinny do smażenia
 - cebula prażona
 - cebula
 - jabłko
 - bagietki
 - ogórek kiszony

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na głębokim oleju. Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko. Wrzucamy tłuszcz do smażenia i czekamy aż się roztopi. Dosypujemy prażonej cebulki, która będzie nam robiła za skwarki. Czekamy aż wystygnie i zrobi się biały. Następnie kroimy w plastry pieczywo, smarujemy smalcem i dajemy na wierzch plasterki kiszonego ogórka.

Kanapki, kanapeczki!

2 komentarze:

  1. Ojej, to też zrobię tacie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie zapowiadajacy przepis stał się sukcesem w mojej kuchni. Oczywiście tak smaczny smalec należałoby podawać z ogórkami, u mnie w kuchni tylko gomarowskie ogórki małosolne sprawiają nie zampomnianie wrażenia smakowe :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń