niedziela, 23 lutego 2014

Tort leśny dla Agnieszki

O Agnieszce i jej torcie była już mowa tutaj. W każdym razie będąc zaproszonym na urodziny wypadałoby coś przygotować. Najlepiej niestandardowego :) Tort leśny, niewiele mający wspólnego z czarnoleśnym, to doskonały przykład koncepcji tortów nowoczesnych, o których pisałem już kiedyś. W prawdzie urodziny były 2 tygodnie temu w dzień pizzy, ale brak wolnego czasu pozwolił mi zamieścić ten przepis dopiero teraz. W sumie i tak nikt nie wie kiedy Agnieszka miała urodziny, także mogłem napisać cokolwiek :D

Warstwa ziemi

3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa próchnicy
2 budynie wiśniowe
margaryna
herbatniki
łyżka kakao
0,5 l mleka roślinnego

Warstwa runa
1,5 szklanki mąki
200 g rozdrobnionego szpinaku
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Zaczynamy od podstawy czyli warstwy ziemi, na której wszystko się trzyma. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na czas 45 minut.
Potem musimy przygotować warstwę próchnicy. Przygotowujemy budyń, ale dajemy 2 razy mniej płynu. Tj. 2 budynie na pół litra mleka. Jak ostygnie miksujemy z margaryną i kakao oraz wrzucamy tam pokruszone kawałki ciastek.
Na koniec warstwa runa. Taki mech to jest zielony o każdej porze roku dlatego warstwa będzie zielona. Mieszamy wszystkie składniki i pieczemy w piekarniku przy podobnych ustawieniach jak warstwa ziemi. Po upieczeniu studzimy i kruszymy.
Na warstwę gleby dajemy próchnicę i posypujemy runem. Żeby ładniej wyglądało dekorujemy np. borówkami lub jagodami. Jako, że o tej porze roku o takie ciężko udekorowałem miąższem granatu.

7 komentarzy:

  1. bardzo dobry był a szczególnie ta próchnica i runo

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm! Rzuć kawałek! ;))) Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie ma. Poszedł na pniu. Nieskromnie dodam, że nie ma się co dziwić :)

      Usuń
  3. Serdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie:
    vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014

    Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były dobre na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) Mam kilka pytan: jakie kakao gorzkie czy slodkie typu puchatek? jakie herbatniki i ile ich trzeba dac? no i najwazniejsze pytanie:) jakiej wielkosci forma do pieczenia? jaka srednica? bardzo prosze o odpowiedz bo chce zrobic to piekne ciacho:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj mam kilka pytan:) jakiej wielkosci jest forma do pieczenia? jaka srednica? jakie herbatniki i ile? jakie kakao? gorzkie czy slodkie np typu puchatek? prosze o szybka odpowiedz bo chce upiec to super ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma 26 cm. Herbatniki z Lidla są wegańskie i wedle uznania, ale mają być to herbatniki w masie, a nie herbatniki sklejone masą :) Kakao gorzkie.

      Usuń